IQMA - Instituto de Química Molecular Aplicada

Altres línies d'investigació.


Desenvolupament de dispositius nanométrics.

L'IQMA està treballant en el desenvolupament de “portes nanoscópiques moleculars” per mitjà de l'ancoratge de molècules que actuen de “porta” en les obertures dels porus de sistemes mesoporosos i que permeten el control de l'accés o eixida de substàncies de l'interior dels porus a la dissolució o viceversa.
A mitjà termini es pretén disposar de “portes moleculars” activades per impulsos iónics (pH, la presència de determinats cations o anions, etc), electroquímics (processos redox) i fotoquímics. L'aplicació d'esteos sistemes fer per exemple referència a la fabricació de sistemes d'alliberament. En Este sentit l'IQMA Estea col·laborant amb diversos Centres Tecnològics a la Comunitat Valenciana per a l'alliberament controlat de biocides (per exemple d'aplicació en la indústria del moble per a combatre l'atac de xilófagos), d'agents anticorrosió (per exemple per a previndre de forma activa la degradació d'estructures de formigó), etc.
Altres camps d'aplicació estàn relacionats amb l'ús de sistemes nanoparticulats per al desenvolupament de sensors convencionals en tecnologia thick-film i l'ús de nanopartícules com a marcadors en protocols d'inmunoassajos.


Caracterització de substrats i mitjans de cultiu.

En esta línia es treballa en la caracterització química, física i agronòmica de materials reciclables de diferent origen i que una vegada tractats, compostats, etc., són utilitzables com a esmenes orgàniques, substrats o mitjans de cultiu, aplicant-se en agricultura extensiva i en cultius d'ornamentals i hortofructícoles. El compostatje és una tècnica d'estabilització i tractament dels residus orgànics l'objectiu de la qual és -entre altres- generar un producte útil (compost), aprofitable en agricultura com a font de matèria orgànica i nutrients. El compostatje es pot aplicar en la gestió de distints tipus de residus biodegradables -amb diferents orígens-, especialment sòlids i semisólids
Se presta una atenció especial al control del procés de compostatje -particularment a la temperatura, la humitat i l'aireig-, estudiant-se i controlant-se l'evolució de diferents paràmetres físics, químics i biològics durant el dit procés. Es fa especial insistència en l'estudi de les característiques i la composició del compost final resultant, a fi de produir un producte de qualitat elevada, sense efectes negatius en l'agricultura ni perjudicials sobre el medi ambient.
Nombrosos residus orgànics biodegradables -frescos o compostats- poden ser utilitzats en agricultura, amb diferents aplicacions: esmena húmica, adob orgànic i substrat de cultiu. La nostra experiència en estea temàtica nos permet el desenvolupament d'esmenes, adobs i substrats a partir de residus i subproductes orgànics. Es realitzen: (i) Formulació d'esmenes, adobs i substrats a la carta, per a situacions particulars, (ii) Control de qualitat d'esmenes, adobs i substrats, (iii) Anàlisi i diagnòstic d'esmenes, adobs i substrats i (iv) Investigacions sobre aplicacions agronòmiques de tots estos nous productes i introducció dels mateixos per a noves tècniques de cultiu.